De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot de handelsdag af met een min van 0,2 procent tot een stand van 339 punten. De MidKap voor het middensegment steeg met 0,3 procent tot 538,60 punten. In Londen en Parijs daalden de graadmeters met een fractie. Frankfurt eindigde met een plus van 0,3 procent.
Sterke bedrijfsresultaten wisten het verlies op de graadmeters beperkt te houden. De zorgen over het herstel van de economie kreeg weer voeten in de aarde na tegenvallend macronieuws uit de VS.
Consumentenuitgaven
Zo werd bekend dat de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten in juni stabiel zijn bleven. Er was op een lichte toename gerekend. Ook het nieuws over het aantal fabrieksorders stelde teleur. Ten opzichte van een maand eerder daalde in juni het aantal orders met 1,2 procent, terwijl analisten dachten aan een daling van 0,5 procent.
Bedrijfsnieuws van chemiegigant Dow Chemical en de producent van consumentengoederen Procter & Gamble voldeed niet aan de verwachtingen van analisten.
Deutsche Post
Beter nieuws was er van onder meer Deutsche Post, dat zijn verwachting voor de rest van het jaar verhoogde. Het concern heeft sterk geprofiteerd van het wereldwijde economische herstel en behaalde een flinke hogere omzet en winst. Het aandeel won 3,7 procent.
In Amsterdam kregen beleggers voorbeurs de cijfers te verwerken van chemie- en farmacieconcern DSM en technisch dienstverlener Imtech. DSM heeft ,,een sterk kwartaal'' achter de rug, zo bleek uit de beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers. Het concern verwacht echter dat in de tweede helft het bedrijfsresultaat lager zal uitkomen dan in de eerste helft door een zwakkere voorraadopbouw. Dat stelde beleggers teleur, zij zetten het aandeel 2,3 procent lager.
Imtech
Imtech zag de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar nauwelijks stijgen ten opzichte van een jaar eerder. Wel steeg de nettowinst met 11 procent. Het aandeel verloor 3,3 procent.
Een vat ruwe olie kostte aan het einde van de Europese handelsdag 82,27 dollar, een stijging van 1,1 procent. Olieconcern Shell kreeg er in Amsterdam 0,8 procent bij.
De euro noteerde 1,3230 dollar. Daarmee is voor het eerst sinds mei de grens van 1,32 dollar doorbroken. Bij het sluiten van de beurzen maandag was de Europese munt 1,3185 dollar waard.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl